Biografie

Een korte geschiedenis van de band

De Ro-d-Ys begonnen hun muzikale reis in 1965 als de Popular Pipers Boys Band op de ULO school in Oude Pekela, Groningen. Met Harry Rijnbergen, Joop Hulzebos, Wiechert Kenter en Berend Groen als kern, speelden ze voornamelijk covers van bands als The Rolling Stones en The Kinks. In 1966 voegde Harry Rijnbergen, afkomstig van De Spoetniks, zich bij het trio en veranderde de bandnaam in The Rowdies. Toen bleek dat er al een andere band met die naam bestond, werd het uiteindelijk Ro-d-Ys.

Met manager Wim Zomer aan het roer, begon de band snel landelijke bekendheid te vergaren door veelvuldige optredens en efficiënte promotie. Harry Rijnbergen onderscheidde zich als componist en zanger, waardoor de aandacht van platenmaatschappij Phonogram werd getrokken. Hun eerste single "You Better Take Care of Yourself" verscheen eind 1966, gevolgd door de hit "Take Her Home" in mei 1967.

De Ro-d-Ys brachten in rap tempo singles uit en toerden door Europa, maar behielden hun thuisbasis in Oude Pekela, waar ze in een boerderij nieuw materiaal schreven. Hun eerste album "Just Fancy" werd alom geprezen na de release in september 1967. Ondanks wisselingen in de bezetting en een experimenteel album in 1968 genaamd "Earnest Vocation", begon de populariteit van de band af te nemen.

Na een reeks minder succesvolle singles viel de band in 1969 uit elkaar. Harry Rijnbergen en Bennie Groen sloten zich aan bij de Amsterdamse band Zen. De Ro-d-Ys werden echter niet vergeten; in 1989 kwamen ze voor een reünie-optreden weer bijeen en kregen ze in de jaren 90 erkenning met verzamel-cd's. Harry Rijnbergen bleef actief in de muziek, componeerde voor andere artiesten en bracht solo-werk uit.

Het verhaal van de Ro-d-ys leeft voort door hun legendarische status in de Nederbeat-scene, en hun nalatenschap wordt geëerd met een bronzen beeld in Oude Pekela en publicaties zoals het boek "Ro-d-ys Any Time: een Groninger beatlegende". Hun tijdloze muziek blijft inspireren, zoals bewezen werd toen Tim Knol in 2010 een van hun nummers coverde tijdens een optreden.

Op 21 juni zal de muziek van Ro-d-Ys terugkeren naar De Klinker in Winschoten.  Als eerbetoon aan de legendarische Groningse band zal een tribute-band, met o.a. leden van The Analogues en Alamo Race Track, het rijke muzikale erfgoed van de Ro-d-ys eren door hun tijdloze hits nieuw leven in te blazen. Een speciale avond vol nostalgische klanken en herinneringen aan de iconische muziekscene uit de jaren 60 en 70. Later dit jaar zullen zij dit dunnetjes overdoen door tevens in Oude Pekela (de geboortegrond van de Ro-d-Ys) acte de présence geven.