Home - Geschiedenis - Discografie - Foto's - Media - Audio en Video - Gastenboek - Contact - Links

 

 

Geschiedenis

1964-1965
Onder de naam Popular Pipers Boys Band hebben de Ro-d-Ys vanaf 1964 veel succes als covergroep in de omgeving van Oude Pekela in Groningen. Hun repertoire bestaat uit eigen nummers plus materiaal van The Kinks, The Beatles en The Rolling Stones. De bezetting is Harry Rijnbergen (zang, gitaar), Joop Hulzebos (gitaar, keyboards), Wiechert Kenter (basgitaar, trompet, vibrafoon) en Berend Groen (drums).

1966
Als de groep beroeps wordt, verandert Harry Rijnbergen de naam in het meer pakkende Rowdies. Als blijkt dat meerdere bands zo heten wordt de uiteindelijke spelling Ro-d-Ys. Manager Wim Zomer weet met enthousiasme en doortastendheid de Ro-d-Ys in korte tijd veel publiciteit te geven door ze in heel Nederland te laten optreden. In september komt de groep onder contract bij platenmaatschappij Phonogram en producer Hans van Hemert. Hij is bijzonder onder de indruk van de muzikale kwaliteiten en gaat met de band de studio in.

Het is vooral Harry Rijnbergen die met zijn composities en nasale stemgeluid de unieke Ro-d-Ys-sound creŽert. De eerste single 'You Better Take Care Of Yourself'/ 'Wheels, Wheels, Wheels' verschijnt in december en is een opmerkelijk debuut door hun on-Nederlandse sound: beatmuziek met trompetten, orgels en de zang van Harry die Engels zingt met een Groningse tongval. Hun accent zorgt er ook voor dat de communicatie tussen band en producer regelmatig in het Engels plaatsvindt omdat Van Hemert het Gronings niet kan verstaan. Met deze eerste single krijgt de band wel de verwachte aandacht, maar een hitnotering blijft uit.

1967
De opvolger 'Take Her Home'/ 'Only One Week' heeft duidelijk meer hitpotentie. Op 6 mei komt de single de Veronica Top 40 binnen en blijft daar elf weken staan met plaats drie als hoogste notering. In juli verschijnt al gauw de single 'Just Fancy'/ 'Gods Of Evil', die eveneens de hitlijsten bestormt met een achtste plaats als hoogste notering. Beide singles worden vrijwel elk uur vanuit het Veronica-schip vanaf zee de ether ingeslingerd. De Ro-d-Ys hebben zich dan met Wim Zomer teruggetrokken op een boerderij in Oude Pekela, die ze gebruiken als repetitieruimte.

Ze experimenteren er met nieuw materiaal. Tussentijds maken ze nog een tour door Engeland en ItaliŽ. Duitsland en BelgiŽ hebben de Pekelder band inmiddels ook ontdekt. Ze hebben daar verschillende malen voor de televisie opgetreden. In september komt hun eerste elpee 'Just Fancy' uit. "Neerlands jongste popgroep bevestigt met deze elpee het enorme talent van Harry Rijnbergen", juicht het popblad Muziek Expres. Het veelzijdige album bevat ballads, ('When You Hear This Song' en 'Gods of Evil'), rhythm & blues ('Bad Babe') en zelfs soul ('Just go on').

De single 'Nothing To Change A Mind'/ 'Stop Looking On A Deadlock' ziet het licht in november en scoort matig met een vierendertigste plaats in de Top 40. Drummer Berend Groen zit dan al geruime tijd in militaire dienst en is vervangen door Dick Beekman (ex-Cuby & The Blizzards). Het botert echter niet zo tussen de band en Dick en wanneer bekend wordt dat Berend uit het leger gezet is, mag hij al gauw zijn oude plek achter de drums weer innemen. Tijdens deze wisseling van drummers heeft ook Willem van Meegen (ex-Just Me) nog op drums meegespeeld. Hij is te beluisteren op de single 'Nothing To Change A Mind'.

1968
'Sleep, sleep, sleep' / 'Show me by candlelight'' wordt in januari gereleased. Ondanks de energieke melodie en pakkende tekst blijft de single niet meer dan twee weken in de hitparade. Ze treden dan zo'n vijf tot zeven keer per week op door heel Nederland en mogen zich verheugen in een grote schare fans, die bovendien regelmatig naar Oude Pekela afreist om zich op te houden in het gebied rond de boerderij.

Producer Hans van Hemert heeft grootse productieplannen met de groep. Het nieuw op te nemen album Earnest Vocation moet een zogenaamd concept-album worden met een experimenteel karakter. Uitgangspunt voor de muziek is het boek De kleine Johannes van Frederik van Eeden uit 1885. Titels als 'Dr. Sipher' en 'Peace Ants' zijn hierop geÔnspireerd. Arrangeur Bert Paige wordt erbij betrokken en gezamenlijk bewerken zij de in de boerderij opgenomen demo's voor groot orkest. Tot de verbazing van de bandleden blijkt producer Van Hemert te hebben besloten dat alleen zanger Harry Rijnbergen te horen is op het album. Ondanks de twijfels over de sound bij de bandleden zelf heeft dit psychedelische album in de loop van de jaren internationaal een legendarische status verworven. 'Earnest Vocation' zit vol psychedelica, bombastische hoogdravendheid en is instrumentale zeer divers met violen, trompetten, xylofoon en zelfs draaiorgel. De losse singles van het album, dat zich op een ander koop-publiek richt, zijn echter minder succesvol.

De single 'Anytime/ Dr. Sipher', die in maart uitkomt, krijgt nauwelijks aandacht van de media. 'Unforgettable Girl'/ 'Everytime A Second', hun zevende single, is uit de zomer. De B-kant zou aanvankelijk 'Flowers Everywhere' (een opname uit 1967) worden, maar doordat producer Van Hemert het resultaat niet bij het geluid van de Ro-d-Ys vindt passen neemt hij het nummer met de band MOAN uit Arnhem op. Het is voor de groep teleurstellend dat de platen waar zo hard aan gewerkt is niet zo succesvol zijn. Omdat Harry in september korte tijd de groep verlaat, valt Richard Derksen uit de groep Surfin' Co uit Arnhem in als zanger tijdens live-optredens. Aan het eind van het jaar komt het tot een breuk met manager Wim Zomer. Tegenvallende verkoop van het album leidt tot een teruglopende populariteit van de band en minder optredens.

1969
In januari proberen de Ro-d-Ys nog terug te komen met de single 'Winter Woman'/'Looking for Something Better'. Speciaal voor deze release wordt de groep uitgebreid met zangeres Annet Hesterman, een idee van de nieuwe manager Krijn Torringa. De bekendheid van dit nummer beperkt zich slechts tot een tip-notering. Daarna valt de groep uiteen en Hans van Hemert besluit Harry Rijnbergen en Bennie Groen bij de Amsterdamse band Zen te voegen, waar hij ook producer van is.

Deze formatie, die landelijk bekend is geworden met hun nummer-een-hit 'Hair', heeft evenals de Ro-d-Ys te kampen met interne problemen en teruglopende bekendheid. De eerste single in de nieuwe bezetting is 'Get Me Down'/'Wayfaring Stranger' en komt uit in december. De A-kant 'Get Me Down' is een ongebruikelijk mix van saxofoon en steel-guitar, gecombineerd met het karakteristieke stemgeluid van Harry. De plaat krijgt zijn televisie-primeur in 'De dat doet de deur dicht show' van Rijk de Gooyer op 29 november.

1970
De volgende single uit mei 'Take Me Down To The Riverside'/'Let Me Try To Cry' krijgt geen enkele aandacht, zodat de groep het al snel voor gezien hield en uit elkaar valt.

1971 - 1972
Bij het uiteenvallen van de groep komt een eind aan het specifieke geluid dat de Ro-d-Ys zo geliefd maakte bij beat-minnend Nederland. Harry Rijnbergen formeert in 1973 de groep Harley Jay met o.a. Cor TŲbben en Peter Bootsman, die later naar The New Adventures gaat. Ze maken voor Negram de single 'Rosy'/'Lifetime', die opgenomen wordt in de Baambrugge studio met Herman Brood op piano. Harry Rijnbergen blijft in diverse formaties actief in de muziek.

1989 - 1998
In 1989 komen de Ro-d-Ys in hun originele bezetting bijeen in Veendam tijdens het festival "Let the Sixties Roll" voor een reŁnie-optreden. Ondanks de grote waardering in hun eigen tijd krijgt de muziek van de Ro-d-Ys pas na meer dan twintig jaar hun krediet met het uitbrengen van de eerste verzamel-cd in 1993. In 1998 brengt Harry de cd 'Savin' It Up' uit met o.a. een nieuwe uitvoering van 'Take Her Home', de succesvolste single van de Ro-d-Ys. Het hoesontwerp is gemaakt door Berend Groen. Op 28 september 1998 overlijdt Joop Hulzebos onverwacht op 52 jarige leeftijd.

2003
Hunter Music brengt een dubbel-album uit met alles wat de Ro-d-Ys ooit opnamen. Alle A- en B-kanten zijn voor het eerst in hun oorspronkelijke stereo-uitvoering te beluisteren. Daarnaast is als bonusmateriaal een alternatieve versie van 'You Better Take Care Of Yourself' uit 1966, het veelgezochte nummer 'Tomorrow', dat alleen op de verzamel-elpee 'Best Beat' uit 1967 te vinden is en het onuitgebrachte 'Flowers Everywhere'. Ook de twee singles met Zen, de single van Harley Jay, alsmede nooit verschenen opnamen uit 1999 van Harry Rijnbergen, zijn op deze verzamelaar te vinden. Drummer Berend Groen overlijdt op 15 maart op 56-jarige leeftijd aan kanker. Harry Rijnbergen schrijft samen met producer Niels Lingbeek de hit 'No Doubt About It' voor de jonge zangeres Charlotte (een deelneemster aan Idols).

2006
Op 23 september wordt op het raadhuisplein te Oude Pekela een vierkoppig bronzen beeld onthuld van de Ro-d-Ys. Tijdens de onthulling spelen plaatselijke muzikanten nummers van de beatgroep.

Als vertegenwoordiger van de zogenoemde Nederbeat zijn de Ro-d-Ys legendarisch te noemen en hebben zij nog steeds bewonderaars door de hele wereld. Bij veilingen van historische muziekdragers worden voor de LP's van de Ro-d-Ys vele honderden Euro's neergeteld.

2008
In juni 2008 werd het vierkoppige standbeeld op laffe wijze gestolen vanaf het Raadhuisplein te Oude Pekela. Door toezegging van de gemeente Pekela zal het standbeeld opnieuw vervaardigd worden door kunstenaar Marten Grupstra, zodat het standbeeld op in 2009 herplaatst kan worden.

Op 29 november 2008 verscheen het boek 'Ro-d-ys Any time, een Groninger beatlegende' van Wiebe Klijnstra en Wessel Gernaat. In het boek met 3 cd's en een dvd staat de hele geschiedenis van de uit Oude Pekela afkomstige groep beschreven.

2009
De Ro-d-Ys zijn terug! Terug op de plek waar de beeldengroep in 2008 werd gestolen, op de plek waar het standbeeld hoort..het Raadhuisplein te Oude Pekela!

2010
Dat de muziek van de Ro-d-Ys nog steeds niet gedateerd klinkt bewijst Tim Knol in 2010 met zijn band tijdens 'VPRO's Nederpopshow'. De band (waarin o.a. Anne Soldaat, ex-zanger/gitarist van Daryll Ann speelt) is gevraagd om een lied te coveren van een nederpopgroep. Ze kozen uiteraard voor een lied van de Ro-d-Ys!

2013
Op de Mega Platen en CD Beurs in Utrecht vindt de release van een nieuw verzamelalbum van onze Ro-d-Ys plaats.Harry Rijnbergen en Wiechert Kenter signeren de dubbel-LP ter plaatse.
De dubbel LP is een album dat alle A - en B-kantjes van de Ro-d-ys singles in hun originele mono mixen samenbundelt, aangevuld met een schare bonustracks, zoals selecties uit hun lp’s Just Fancy en Earnest Vocation, moeilijk verkrijgbare obscuriteiten als Tomorrow en een niet eerder uitgebrachte versie van Flowers Everywhere.


1968 Laatsbbbbe ni1,u 1964

Photo 4

Ze treden zo'n vijf tot zeven keer per week op en mogen zich verheugen in een grote schare fans, die bovendien regelmatig naar Oude Pekela afreist om zich op te houden in het gebied rond de boerderij.

Photo 3

Onder de naam Popular Pipers Boys Band hebben de Ro-d-Ys vanaf 1964 veel succes als covergroep in de omgeving van Oude Pekela.

Ro-d-Ys.com heeft ook een eigen youtubekanaal!